شاهرود – رئیس اداره میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه طی سال گذشته ۱۳۶ اثر در فهرست میراث فرهنگی کشور قرار گرفت، گفت: طی سال جاری در شاهرود ۱۹ اثر طبیعی و معنوی ثبت شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، مرتضی نظری ظهر سه شنبه در نشست خبری با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه به میزبانی میزبانی سالن جلسات پارک علم و فناوری استان سمنان ضمن بیان اینکه ۱۳۶ اثر طی سال ۱۴۰۱ در فهرست میراث فرهنگی کشور به ثبت رسید، ابراز داشت: از ۹۰ درصد اماکن بازدیدهای لازم به عمل آمد و با تشکیل کمیته فنی با توجه به شرح خدمات از لحاظ مرمت و احیا اولویت بندی شده و کار در حال انجام است.
وی ضمن بیان اینکه از بین آثار ثبت شده تنها سه مکان خانه یغماییان، خانه عطاردی ها و آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی به صورت کامل در اختیار میراث فرهنگی است، افزود: مابقی اماکن بیشتر در ید اختیارات ارگانهای دولتی و غیر دولتی است و اکثر مساجد، حمامها و کاروان سراها در اختیار اوقاف قرار دارد که برای سامان دهی به همه این موارد مطالبه گری باید از همه نهادها صورت گیرد.
مرمت و ساماندهی ۱۱ اثر و بنای تاریخی
رئیس اداره میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه برای سال جاری ۱۹ پرونده میراث طبیعی و معنوی شاهرود در فهرست میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است، ابراز داشت: با این میزان ثبت آثار رتبه شهرستان از مرتبه چهارم ثبت به رتبه دوم استانی ارتقا پیدا کرده است.
نظری ضمن بیان اینکه وجود بالغ بر یک میلیون اثر ثبت شده کشور اعتبارات حوزه میراثی را با مضیقه مواجه کرده است، ابراز داشت: با توجه به اینکه مرمت ابنیه تاریخی یکی از دغدغههای مهم به حساب میآید لذا در بین بناهای ثبتی موارد واجد شرایط اضطرار در اولویت قرار گرفت و ۱۱ کارگاه مرمتی در سطح شهرستان فعال شد.
وی ضمن بیان اینکه ۱۱ اثر و بنای تاریخی در حوزه شهرستان مرمت و ساماندهی شدند، افزود: گرمابه شهر بی ارجمند، مسجد تاریخی دستجرد، برج و باروی شاهرود، مسجد جامع شاهرود، بقعه شیخ عماد الدین، سنگفرش بازار تاریخی شاهرود، مرمت برج باروی بسطام و مرمت و ساماندهی انبار نمک مهمترین این طرحها را شامل میشود.
ثبت ۱۱ درخت کهنسال شاهرود در فهرست ملی
رئیس اداره میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه حفظ درختان قدمت دار شهرستان برای حفظ فضای سبز از مطالبات موجود مردم است، ابراز داشت: از آنجا که شاهرود با چنارها و فضای سبز آن شناخته میشود لذا ۱۱ درخت کهنسال در قالب شش پرونده ثبتی در فهرست میراث طبیعی کشور قرار گرفت.
نظری از ثبت اورس دو هزار و ۷۰۰ ساله اورس ابرسج در سال گذشته خبر داد و تصریح کرد: درخت اورس کهنسال ابرسج سومین موجود زنده ایران به شماره ۱۱۰۰ در فهرست میراث طبیعی کشور ثبت شده است.
وی از ثبت عمارت تاریخی باغ سراب و پنج درخت این مجموعه خبر داد و افزود: متأسفانه در این مجموعه شرکت قنوات باعث آسیب به برخی درختان مجموعه شد که در صورت صدمات جدی به درختان میبایست پاسخگو باشد و میراث در این زمینه به طور جد پیگیر است.
ثبت هشت پرونده میراث ناملموس
رئیس اداره میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه هشت پرونده میراث ناملموس در فهرست معنوی و ناملموس کشور به ثبت رسیده است، ابراز داشت: خوشبختانه شاهرود به لحاظ سنتها و آئینها بسیار غنی است و با توجه به اینکه همه ساله یک یا دو نوبت این موارد در کشور به صورت استانی ثبت میشود لذا مهارت تهیه خوراکو، آش زنگلاچو، مراسم شمع و زیارت منبر، آئین دوری پزون و غیره مهمترین این رویدادهای ثبت شده هستند.
نظری ضمن بیان اینکه در حوزه گردشگری نیز پنج رویداد و جشنواره گردشگری شامل زاغ بور قلعه بالا، گل و گلاب نگارمن، نخل و خرما طرود، نمد ابرسج، سنجد کلامو در سطح شهرستان به انجام رسیده است، ابراز داشت: هدف از برگزاری این جشنوارهها معرفی و تعریف محور گردشگری در شهرستان است.
وی بابیان اینکه تولید محتوای صنایع دستی از حالت سنتی باید خارج و به مسیر جدید ریل هدایت شود، افزود: در راستای تسهیلگری، بازاریابی و فروش صنایع دستی نیازمند توانمند سازی و حمایت از این بخش هستیم لذا مجموع این تلاشها منجر به انعقاد تفاهم نامه برپایی اولین خانه خلاق استان به صورت مشترک با پارک علم و فناوری شد.
برگزاری ۱۱ نمایشگاه صنایع دستی در شاهرود
رئیس اداره میراث فرهنگی شاهرود بابیان اینکه طی سال گذشته ۱۱ نمایشگاه در سطح شهرستان برگزار و منتهی به فروش خوب صنایع دستی شده است، ابراز داشت: صنایع دستی به صورت سنتی پیش میرود و هنوز به سمت تولید خلاقانه حرکت نکرده است که با این اتفاقات فوق میتوان شاهد تحول خوب در این حوزه بود.
نظری ضمن بیان اینکه اولین مرکز نوآوری فرش و دستبافتهها در سطح شهرستان راه اندازی شده است، تصریح کرد: این اقدام که با همکاری مرکز خوشه فرش و دستبافتههای استان و شرکت شهرک صنعتی استان با هدف جذب خلاقیت و نوآوری افراد شکل گرفته است.
وی اضافه کرد: هفت دوره آموزشی تخصصی ویژه هنرمندان صنایع دستی برگزار شده است.
افزایش اعتبارات حوزه میراث
رئیس میراث فرهنگی شاهرود همچنین بیان کرد: برگزاری اولین رویداد ملی صنایع خلاق و فرهنگی، برگزاری رویداد نقشه کسب و کار در صنایع خلاق، صدور هفت مجوز رسمی برای عرضه صنایع دستی و اخذ هفت گواهی مهر اصالت ملی شش مورد حوزه سفال و سرامیک و یک مورد حوزه چوب مهمترین رویدادهای حوزه صنایع دستی را شامل میشود.
نظری از افزایش ۲۰۰ درصدی تسهیلات مشاغل خانگی حوزه صنایع دستی خبر داد و تصریح کرد: از ۸۰ فقره با مبلغ یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان سال ۱۴۰۰ به ۸۰ نفر به مبلغ تسهیلات سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسیده است.
وی از افزایش ۷۶ درصدی اعتبارات استانی، ملی و سفر در شاهرود خبر داد و افزود: به سه طرح مطالعاتی بافتهای تاریخی و محورهای گردشگری شهرستان نیز اعتبارات قابل توجه تعلق گرفته است.
بدون شرح